Dundi Angyal

És te kövér vagy?

A hivatalos adatok szerint a magyar felnőttek nagy százaléka túlsúllyal küzd, de nem ismeri be. hogy fogynia kellene.

merleg

Az M1 csatornán nyilatkozott még 2015-ben Török Krisztina a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, aki azt mondta, hogy annak ellenére, hogy Magyarország felnőtt lakosságának 90 százaléka túlsúlyos, a felmérések szerint a túlsúlyos férfiaknak 64, a túlsúlyos nőknek pedig 45 százaléka gondolja azt, hogy a súlya rendben van.

Török Krisztina szerint a lakosság 90 százalékának életcélja, hogy elkerülje a betegségeket. Az adatok nem azt mutatják, hogy valóban teszünk is az egészségünkért: Magyarországon a vezető halálok szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegségei, a cukorbetegség (és háttérbetegségei), de a tüdőrák miatti elhalálozásban is vezetünk Európában. A tüdőrák 90 százaléka a dohányzás miatt alakul ki. 

A főigazgató az egészségkárosító szokások kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy serdülőkorban a családnak a legnagyobb a védőszerepe. A fiatalok ekkor mindent kipróbálnak, amit a felnőttek, így az alkoholt és a dohányzást is, de a felmérésük szerint a jó családi minta esetén a fiatal lehet, hogy kipróbálja a dohányzást, de nagyon valószínű, hogy nem fog rászokni. Ahol azonban dohányoznak a családban, ott jóval nagyobb arányú a rászokás is – írja az MTI.

E táblázat alapján bárki ellenőrizheti, túlsúlyos-e vagy sem.

tulsuly

A túlsúly, a nem megfelelő táplálkozás, a stressz rengeteg betegséget okozhat. Sajnos egy hónappal ezelőtt kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedek. Szóval ezután oda kell figyelnem. Nem mondom, a karácsonyt nagyon nem volt könnyű túlélni, de igyekszem egyre jobban belerázódni a szénhidrát elkerülésére. A cukor elhagyásának 5 pozitív hatása teljesen meggyőzött. Itt az új év, új szokásokat könnyebb ilyenkor beiktatni. Tarts velem az életmódváltásban! Sosem késő!

Ha tetszik a cikk, oszd meg mással is! Ha van kedved, kövess a Facebook-on is!

Dundi Angyal

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!