Dundi Angyal

Mennyire fontos a kémia egy kapcsolatban?

Sokan mondják, főleg férfiak, hogy találkozzunk, mert majd a kémia ledönti, mennyire jövünk be egymásnak. Nem mondom, hogy nincs teljesen így, de az ismerkedési folyamat során szerintem igen ritka, ha a két fél már az első randevún azt érzi, megtalálta  a párját.

Egy kapcsolatot meg kell alapozni, fel kell építeni és nem lehet ráfogni csak a kémiára vonzalmat. Ha így lenne, akkor miért alakul sokszor úgy, hogy egy régi barátságból hirtelen lesz fellángolás. Véleményem szerint, lehet, hogy ekkor “meztelenedik le” az egyikük lelke annyira, hogy a másik meglátja benne a szépet, a jót és akkor szeret bele.

Tapasztalatom szerint persze létezik olyan is, amikor két ember már az első találkozáskor vonzalmat (leginkább szexuálisat) érez a másik iránt, de az ilyen fellángolások legtöbbször hamar kihunynak.

NLCafé

Eddig voltak a feltevéseim a szerelemről, most jöjjön egy kis tudomány a témával kapcsolatban. Pontosabban a hormonokat ismertetem meg veled, amelyek a szerelem különböző szakaszaiban hatnak ránk.

Adrenalin: pillangók a hasban

Az adrenalin a stressz hatására szabadul fel a szervezetben…. A hormon hatására gyorsabban és erősebben ver a szívünk, amikor a szerelmünkkel találkozunk, izgatottságot érzünk, ettől lesznek “pillangók a hasunkban”.

Dopamin: rózsaszín köd

Akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás éri az embert, és a jelző inger megjelenését követően jutalomra számít. Tehát, amikor a szerelmünkre gondolunk, akkor ez egy motiváció, aminek beteljesülését a szerelmünkkel való találkozással elérni. Emellett a dopamin függőséget is okoz, szinte olyan, mint a kábítószer: minél többet kapsz, annál többet akarsz majd belőle.

Oxytocin: monogámia felelőse

Az oxitocin fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Fokozza a vonzalmat, az egymáshoz tartozás érzését. Így alakulhat ki a kezdeti fellángolásból egyre erősebb érzelem. Szexuális együttlét során szabadul fel, ami erősíti a monogámia érzését. Segít az elköteleződés érzésének erősödésében.

Szerotonin: vakká tesz

Ha erős vonzalmat érzünk valaki iránt, a szerotonin szint lecsökken a szervezetben, emiatt “veszítjük el a fejünket”, ha szerelmesek vagyunk.  Ilyenkor van az, hogy senki mást nem veszünk észre, és a nagy ő hibái sem tűnnek fel. Úgy érezzük, hogy ő tökéletes.

Tesztoszteron: hajt a libidó

A vágyaink beindításáért a tesztoszteron a felelős. Nemcsak a férfiaknál, de a nőknél is. A nők petefészkében termelődik belőle egy picike, ettől indulnak be.Mentés

Ha tetszik a cikk, oszd meg mással is! Ha van kedved, kövess a Facebook-on is!

Dundi Angyal

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!