Dundi Angyal

A fogyókúra is lehet a hajhullás oka? (x)

A fogyókúra is lehet a hajhullás oka?  

A tavaszi időszak a fogyókúrák, diéták időszaka és sajnos ilyenkor gyakori probléma a hajhullás is. De vajon összefügghet-e ez a két jelenség, illetve hogyan segíthetünk a tápanyag- és vitamin-hiányból fakadó hajhulláson?

A hajhullás hátterében a diéta is állhat

Egy online felmérés[1] szerint az emberek harmada minden évben megfogadja, hogy egészségesebben fog élni és odafigyel a táplálkozására vagy valamilyen diétába kezd. Ebből is kitűnik, hogy gyakran az évkezdet és a tavasz a fogyókúrákról szól. A különböző divatdiéták miatt ez a folyamat jórészt egyoldalú, csökkentett energiatartalmú táplálkozást jelent és nem kiegyensúlyozott étkezéssel járó, mozgással kiegészített életmódváltást. A fogyókúrázóknál sokszor előfordul a vitamin és tápanyaghiány, amire érdemes odafigyelnünk. Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője szerint ugyanis ez a hiányos táplálkozás is lehet oka a hajhullásnak.

A tápanyaghiány felboríthatja a hajnövekedés folyamatát

A hajhullás gyakoribb jelenség, mint gondolnánk, különösen tavasszal! Nőknél és férfiaknál is egyaránt előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag felborulnak a természetes hajnövekedési fázisok és elkezd hullani a haj. A Tricovel szakértője elmondta: „A haj növekedésének és élettartamának alapvetően három szakaszát különböztetjük meg. A hajszál aktív növekedési szakaszát anagén fázisnak hívjuk, normál állapotban a hajszálak kb. 85%-a van ebben a fázisban, ugyanakkor a tápanyaghiány ezt lassíthatja. Pont ezt tapasztalhatjuk a diéták idején, amikor a fogyókúrázó akár több hónapon keresztül is egyoldalúan étkezik. Az anagén fázist az átmeneti fázis követi, amikor a haj növekedése megáll, a haj megkezdi átalakulási folyamatát.  A hajszálak kb. 1%-a van ebben a szakaszban, ez a fázis csak néhány napig tart. A telogén nyugalmi vagy kilökődési fázisban a hajszál kihullása történik, de a gyökérrészben már új sejtek termelődnek. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva kb. 14%, ez a stádium 2-4 hónapig tart. Számos tényező vezethet oda, hogy ez a folyamat felborul és elkezdődik a fokozott hajvesztés.”

Fontos, hogy időben felismerjük a hajhullást és tegyünk ellene!

Napi 100 db hajszál elvesztése fölött a szakemberek már kóros hajhullásról beszélnek, ennek hátterében számos tényező állhat: hormonális változás, a szervezetet érintő vagy a hajas fejbőr betegségei, gyermekszülés utáni állapot, a klimax, a stressz, a túlzott napsugárzás. Ilyenkor tavasszal az évszakváltás miatt is jóval több hajszálunk hullhat ki, ezt a  folyamatot pedig még súlyosbítja az is, hogy ez a diéták és fogyókúrák időszaka is egyben. „Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a hajhullást és tegyünk ellene – állítja Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője – Első körben mindenképpen az okokat kell felderíteni.  Ilyenkor tavasszal általában több tényező is megjelenik, amelyek egymást erősítve hajhulláshoz vezethetnek. Az időjárás változása, az évszakváltás egyébként is okozhat hajhullást kismértékben, ezt súlyosbíthatják az ilyenkor szokásos diéták és fogyókúrák, vagyis az, hogy a szervezet nem kapja meg a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre szüksége van.. Ezen a problémán hajvitamin szedésével könnyen segíthetünk és természetesen az egészséges táplálkozásra való visszatérés is ajánlott. Hajvitaminból érdemes olyan terméket választani, amely hatékonysága klinikai kutatásokkal igazolt.

Ma már Magyarországon is elérhető a Tricovel[2], Olaszország közkedvelt hajszépség-vitaminja[3], melyet az olasz Giuliani gyógyszercég Hajhullás Elleni Kutató Részlege fejlesztett ki. A termék egyedülálló, európai- és világ-szabadalommal  rendelkező Biogenina hatóanyag komplexet tartalmaz, mely poliamin (spermidin), biotin és kalcium pantotenát egyedi kombinációja. Ezeken kívül még számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, hiszen a hajat, hajhagymákat nem csak kívülről kell ápolni, hanem belülről is táplálni kell. A Tricovel hatékonysága klinikai kutatással bizonyított. Elnyújtott hatóanyag-leadásának köszönhetően elég belőle csupán egyetlen tabletta naponta!

 

[1] Kutatócentrum 2015: Éveleji fogadalmak kutatás: http://delina.hu/parkapcsolat/2015-a-fogadalmak-eve-lesz

[2] A Tricovel tabletta étrendkiegészítő. Nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására, megelőzésére. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

[3] Forrás: IMS 2014. –dobozban és értékben mért patikai forgalom a „Hajhullás elleni készítmények, Haj és bőr szépségvitaminok kapszula/tabletta” kategóriában. Olaszországban a Tricovel Bioscalin néven van forgalomban.

Forgalmazza: Exeltis Magyarország Kft. 1011 Budapest, Fő utca 14-18. tel.:+3612750338; +3612750343;

 fax: +3612753219; e-mail: info.hu@exeltis.com; web:www.exeltis.hu; www.tricovel.hu

TRI/02/05/17/lai

Ha tetszik a cikk, oszd meg mással is! Ha van kedved, kövess a Facebook-on is!

Dundi Angyal

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!